top of page

Champagnes 

Champagne heeft op zijn etiket nog bepaalde gegevens staan zoals vintage, brut,... Dit noem ik champagnestijlen. De champagne's moeten voldoen aan bepaalde eisen om hun champagne bij een  bepaalde champagnestijl te noemen. 
Non vintage 

Deze champagne is het meest voorkomende. Deze is gemaakt door het mengen van verschillende wijnen van verschillende jaren om zo tot de huisstijl te komen. Er worden hier meestal 30 tot 40 wijnen met mekaar gemengd om de perfecte champagne te bekomen. Non-vintage kan niet worden verkocht tot hij 15 maanden oud is. Dit is echter normaal geen probleem omdat de meeste champagnehuizen hun champagnes nog langer laten liggen in hun opslag of kelders. 

Vintage 

Deze champagne bekomt men door het mengen van wijnen van een specifiek jaar. Dit zijn dan wijnen van jaren waarbij de pluk zeer goed was en dan de naam ‘ vintage ‘ is gegeven. De champagne moet 39 maand oud zijn voor hij verkocht wordt, dit is ongeveer drie jaar na de eerste januari na de pluk. 

Rosé

Deze champagne kan gemaakt worden op twee manieren: eerst door maceratie van rode druiven tijdens het persen zodat de kleur van de schillen in het sap komen. Deze technieken zijn moeilijk om te controleren en duur. Het kan ook door rode wijn toe te voegen, dit moet dan wel rode wijn zijn uit de champagnestreek.  

Prestige Cuvées

Moët et Chandon is in 1921 begonnen met de Cuvée Prestige. Vandaag hebben de meeste champagnehuizen zelf een fles uit een vintage jaar dat de kers op de taart is van het champagnehuis. Deze flessen  kunnen tot wel drie keer duurder zijn als de normale flessen. Dit komt omdat de druiven komen van top druivenranken uit de beste wijngaarden. Ze zijn zacht geperst, het sap is rustig gemengd en de flessen hebben meestal een speciale vorm. 

Grand-cru of premier-cru

17 dorpen met wijngaarden mogen de naam van grand-cru geven aan hun champagnes en 44 dorpen met wijngaarden mogen de naam van premier-cru geven aan hun champagnes. 

Grand-cru of premier-cru

17 dorpen met wijngaarden mogen de naam van grand-cru geven aan hun champagnes en 44 dorpen met wijngaarden mogen de naam van premier-cru geven aan hun champagnes. 

Zoetheid

Er zijn 6 categorieën in het zoetheidniveau. Dit geeft weer hoe zoet je champagne is en  hangt af van de hoeveelheid suiker die er na de tweede gistingen nog overschiet en ook de hoeveelheid suiker dat bij de dégorgement wordt toegevoegd in de vorm van druivensap. De zes categorieën zijn:   

Nature: 0-3 gram/l

Brut: 0-15 gram/l

Extra-Dry: 12-20 gram/l

Sec: 17-35 gram/l

Demi-sec: 33-50 gram/l

Doux: >50 gram/l

bottom of page