top of page

"POUR LA BELGIQUE

C'EST FANTASTIQUE"

JVdV

Invloed van de klimaatopwarming op de wijnbouw 

De opwarming van de aarde heeft veel gevolgen voor het klimaat in Europa en dus ook op de productie van wijnen en mousserende wijnen. Deze klimaatverandering heeft zowel een invloed op het suikergehalte van de druiven als op de mogelijke regio’s om druiven te kweken. Ook in Noord- en Midden Europa wordt wijnbouw mogelijk en in Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk wordt het moeilijker om druiven te kweken.  

Geografisch 

Er werd vroeger gesteld dat men aan professionele wijnbouw kan doen in de gebieden tussen de 30ste en 50ste breedtegraad. Met de opwarming van de aarde verschuift dit gebied naar boven waardoor het ook mogelijk wordt om wijn te cultiveren tot 55° noorder- en zuiderbreedte. Dit schept in Europa kansen voor England, de Benelux, Noord-Duitsland en het zuiden van Denemarken.

Doordat de temperaturen jaarlijks verhogen, krijgen de huidige druivenrassen die gecultiveerd worden in Spanje, Italië en Frankrijk het steeds moeilijker. Men zal moeten kiezen voor minder bekende druivenrassen die beter bestand zijn tegen droogte en hitte. Dit zal natuurlijk een invloed hebben op de wijnsmaken die we gewoon zijn uit deze landen. Het is natuurlijk voor veel wijnboeren onmogelijk om van de ene dag op de andere nieuwe druivenstokken te planten en dan ook een kwalitatieve wijn op de markt te brengen. De toekomst ligt bij de nieuwe druivenvelden met druivenrassen die tegen droogte en hitte kunnen bv. viognier, verdelho, verdicchio, petit verdot, lemberger,... In de Bourgogne treden er problemen op met de chardonnaydruif waardoor ze sinds 2000 nog geen enkel groot wijnjaar hebben gehad. Men probeert oplossingen, zoals het bevloeien van de wijngaarden, te bedenken. Dit is nog niet mogelijk omdat er eerst grote stuwmeren moeten worden aangelegd.

Pluk 

Er is een duidelijke evolutie zichtbaar in het pluktijdstip. De druiven worden vroeger geplukt omdat ze sneller rijp zijn of omdat bepaalde wijnbouwer de zuurtegraad willen behouden en dus het zuurgehalte verkiezen boven het suikergehalte van de wijn. Zij gaan dus tijdens de gisting extra suiker toevoegen. De pluk is verschoven van september naar augustus. 

Verhoogde UV-straling

Er bereiken meer UV-stralen het aardoppervlak door het gat in de ozonlaag en de verandering van de samenstelling van de atmosfeer. Door de extra UV-stralen verlaagd het zuurgehalte langzaam waardoor druiven vooral in Spanje en Duitsland, hun frisheid verliezen. Dit vormt een probleem voor

de Spaanse cava die normaal fris is van smaak.
 

Verhoogde temperatuur en hoeveelheid zon 

Door de opwarming van de aarde kennen we meer zonnedagen en een verhoogde temperatuur. Dit leidt tot een verhoogd suikergehalte in de druiven wat resulteert in een verhoogd alcoholpercentage. Hierdoor is dit percentage reeds verhoogd van 12,4 naar 14 procent. De wijnmakers moeten veel minder als vroeger suiker toevoegen aan de wijn om het gewenste alcoholpercentage te bekomen. 

De zuurtegraad van de druiven daalt waardoor witte en rode wijnen minder fruitige frisheid en meer zoete smaakcomponenten bevatten, dit geldt ook voor mousserende wijnen die jaarlijks verzoeten.

De kleur van de druiven veranderd ook omdat de druif zichzelf gaat beschermen tegen het felle zonlicht. Er gebeurt minder fotosynthese waardoor de druif minder complexe aroma’s krijgt. 

Mogelijkheden voor België 

België kan enigszins profiteren van de opwarming omdat het klimaat steeds gunstiger wordt om druiven te telen. De kans bestaat dus dat België tegen 2025 een top wijnland wordt waardoor er een nieuwe economie met extra tewerkstelling kan ontstaan. In België bestaan er al reeds een aantal grotere wijnhuizen maar deze hebben zeker nog mogelijkheden om te groeien. 

Tegen 2025 is België een topwijnland 

bottom of page